oktober 2012

in dialoog zijn = luisteren

by on 31/10/2012

in 2012

Luisteren

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij adviezen te geven,
dan doe je niet wat ik vraag.

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij te vertellen,
waarom ik iets niet zo moet voelen als ik voel,
dan neem jij mijn gevoelens niet serieus.

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij denkt dat jij iets moet doen
om mijn probleem op te lossen,
dan laat je mij in de steek,
hoe vreemd dat ook mag lijken.

Dus alsjeblieft,
luister alleen maar naar me
en probeer me te begrijpen.

En als je wilt praten,
wacht dan even en ik beloof je,
dat ik op mijn beurt naar jou zal luisteren.

Leo

31/10/2012 10:59 am · 0 comments

de noodzaak van een dialoog

by on 22/10/2012

in 2012

Nijmegen is een stad met karakter. Vele verschillende culturele, etnische en religieuze groepen worden in de stad vertegenwoordigd. Dat zorgt voor een dynamisch en kleurrijk geheel. Al die verschillende invalshoeken kunnen echter ook goed botsen. Door vooroordelen en gebrek aan een écht contact wordt dat wij-zij-denken versterkt en trekken mensen zich terug, veilig in de ‘eigen’ groep. Om ondergronds verder et strijden…

De Dialoog is dan een noodzaak: de dialoog zorgt voor een  ontmoeting waarin we elkaar beter kunnen leren kennen. Door het begrip dat er voor elkaar ontstaat, wordt het inzicht de waarden die men gemeenschappelijk draagt ook groter.

Door respect te hebben voor de onderlinge diversiteit, door open met elkaar in dialoog te gaan, en door elkaars verschillen te bespreken en te leren waarderen, ontstaat er een groeiend wederzijds begrip en meer sociale harmonie in onze stad. Doen, ja toch!

22/10/2012 23:19 pm · 0 comments

de dialoog creëert draagvlak

by on 17/10/2012

in 2012

Nijmegen is een stad met karakter. Vele verschillende culturele, etnische en religieuze groepen worden in de stad vertegenwoordigd. Dat zorgt voor een dynamisch en kleurrijk geheel. Al die verschillende invalshoeken kunnen echter ook goed botsen. Door vooroordelen en gebrek aan een écht contact wordt dat wij-zij-denken versterkt en trekken mensen zich terug, veilig in de ‘eigen’ groep. Om dan ondergronds, voor sommigen, verder te strijden…
De Dialoog is dan een noodzaak: de dialoog zorgt voor een ontmoeting waarin we elkaar beter kunnen leren kennen. Door het begrip dat er voor elkaar ontstaat, wordt het inzicht ook groter in de waarden die men gemeenschappelijk draagt: het draagvlak wordt vergroot.
Door respect te hebben voor de onderlinge diversiteit, door open met elkaar in dialoog te gaan, en door elkaars verschillen te bespreken en te leren waarderen, ontstaat er een groeiend wederzijds begrip en meer sociale harmonie in onze stad. Doen! Ja toch!

17/10/2012 14:11 pm · 0 comments

goed voor je brein!

by on 17/10/2012

in 2012

Andrew Newberg en Mark Waldman

zijn 2 hersenwetenschappers, die onderzoek doen naar het effect van gebed en comtemplatie op het brein. In het boek  ’How God changes your brain’ schrijven zij over hun bevindingen.

Aan het eind van dit boek geven ze een top acht van activiteiten, die bevorderlijk zijn voor je brein:

  1. vertrouwen
  2. dialoog met anderen, vooral de dieper gaande gesprekken.
  3. aerobic exercise (heftig inspannende fysieke activiteit)
  4. mediteren
  5. gapen
  6. bewust ontspannen
  7. intellectueel actief blijven
  8. glimlachen

bron: nieuwsbrief dialoog en samenleving – juni 2012

17/10/2012 4:05 am · 0 comments

wat levert het me op?

by on 17/10/2012

in 2012

Wat het oplevert?

Voor mij was dat een heel bijzonder gevoel. De prettige geur en kleur van het dialooggesprek heeft nog weken om mij heen gehangen. Het leverde mij een glimlach op, uit dankbaarheid. Ik heb me erkend gevoeld, niet afgewezen. En ik heb een ander niet afgewezen, alles kon met elkaar gedeeld worden en ook gedroomd en gedaan. Het was puur goud!

Het is heel plezierig om met 100% aandacht en met respect en gevoel naar een ander te luisteren. Zonder daarbij iets te hoeven vinden of te zeggen. Dat geeft de verteller aan tafel een veilig gevoel. Zo heb ik dat mee gemaakt bij mijn eerste dialooggesprek, november 2011 aan de Hatertseweg. Het thema vorig jaar was “Nijmegen opent haar deuren”. Het kennismaken was speels en ging aan de hand van de inhoud of detail van een sleutelbos, met onverwachte reacties! En het thema hielp enorm om met elkaar over ‘soortgelijke zaken’ te praten. Voor wie open ik mijn deuren? Mijn dialoogpartners hielpen mij, door stil te luisteren en enkel te vragen, daar meer dan open over te zijn. Zonder enig commentaar. Pure liefde. Alleen al daarom zou je moeten gaan!

17/10/2012 2:53 am · 0 comments

waarom zou ik meedoen?

oktober 17, 2012

Waarom ik mee doe? Omdat het ontzettend leuk is! Een dialooggesprek geeft je de gelegenheid nieuwe mensen te ontmoeten! Terwijl jij luistert en vragen stelt vertellen zij over hun bijzondere ervaringen. En dat doe jij ook, waarbij zij luisteren naar jouw dromen en hoe je die wilt realiseren. Het is
Read More →

Read the full article →

1 t/m 10 november 2012

oktober 11, 2012

Ook in 2012 gaat Nijmegen in Dialoog: van 1 tot 10 november! We zijn druk doende de website up-to-date te maken. Vanaf 16 oktober hopen we een actuele site aan te kunnen bieden waar het aanbod aan tafels, deelnemers en gespreksleiders dan dagelijks zal groeien en we iedereen in de
Read More →

Read the full article →