Random header image... Refresh for more!

Week van Dialoog gestart! 12.000 deelnemers aan 1250 tafels

Gesprekken in onder meer de trein, de supermarkt en de gevangenis

Gisteren, 2 november 2009, is om 14.00 uur de Nationale Week van de Dialoog van start gegaan met een dialoogtafel bij Albert Heijn in Schiedam. Tot en met 8 november zullen in 45 gemeenten zo’n 12.000 mensen aan 1250 tafels met elkaar in dialoog gaan. Onder hen Job Cohen en Ahmed Aboutaleb en nog 11.998 andere bekende en onbekende Nederlanders. Doel van het jaarlijkse evenement is het bevorderen van sociale cohesie, wederzijds respect en non-discriminatie.

Bijzondere locaties
Ook dit jaar zullen op uitzonderlijke locaties stadsgenoten met elkaar om de tafel zitten. Zo gaan op 3 november in Utrecht deelnemers met elkaar in gesprek tussen de geiten en konijnen op Nieuw Rotsoord. In Rotterdam vinden onder andere dialogen plaats in gevangenis Noordsingel op 6 november en in de Snerttram op 7 november. In Amsterdam vaart op 5 november een dialoogrondvaartboot door de Westelijke Houthavens.

In 26 dialooggemeenten kunnen op mensen niet alleen boodschappen doen in de Albert Heijn, maar ook ervaringen en gedachten met elkaar uitwisselen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb zal op 7 november in het Maritiem Museum in Rotterdam de Week van de Dialoog afsluiten. Hij noemde het concept zelfs al rijp voor de Vredesprijs!

Naast de lokale dialogen zal een team met de trein dwars door Nederland reizen en onderweg met reizigers praten over hun droom voor ons land. De uitkomsten van deze gesprekken kunnen via Twitter (@DialoogNL) en www.nederlandindialoog.nl gevolgd worden.

Een andere bijzondere locatie is het internet. Op Mindz.com gaan vanaf 3 november de hele week bekende en onbekende mensen online met elkaar in dialoog. Via Twitter (@DialoogNL) zal verslag worden gedaan van dialogen in Nijmegen, Leiden, Amsterdam en de twitter-dialoogtafel in Utrecht.

Nederland in Dialoog
De Nationale Week van de Dialoog is een bundeling van Dagen van de Dialoog. Op een Dag van de Dialoog wisselen stadsgenoten in gevarieerde groepen ervaringen, dromen en inspiratie met elkaar aan de hand van een centraal thema en onder leiding van een getrainde gespreksleider.

De eerste Dag van de Dialoog vond in 2002 plaats in Rotterdam naar aanleiding van de vervreemding tussen bevolkingsgroepen na onder meer ‘11 september’. Sindsdien verspreidde de Dag van de Dialoog zich over Nederland en inmiddels organiseren 60 steden en dorpen een Dag van de Dialoog, waarvan 45 tijdens de Nationale Week.

Initiatiefnemers en coördinators van de landelijke verspreiding zijn Art.1 en Nieuwe Maan. Zij worden ondersteund door een Nationaal Advies Comité bestaande uit ambassadeurs als Job Cohen, Ahmed Aboutaleb en Herman en met partners als het Oranje Fonds, Rabobank, COC Nederland, Woningcorporatie Ymere, Het Nederlandse Rode Kruis, Brahma en Albert Heijn. Samen vormen zij Nederland in Dialoog.

Nijmegen in Dialoog
Ook in Nijmegen zullen op bijzondere locaties stadsgenoten met elkaar in gesprek gaan. De Stevenskerk, het Goffertstadion en de Vasim doen bij menig Nijmegenaar het hart sneller kloppen. Het hert, zou Nijmeegse Annie het noemen. Zij is één van de bekendere personen die deze dag een warm hart toedraagt, onder andere door het inspreken van de radiocommercial. Lenie Scholten, wethouder in Nijmegen, schuift ook aan bij één van de tafels.

Aan partners is ook geen gebrek. Nijmegen in Dialoog doet sinds kort mee met de Fair Koffie Break, een wereldrecordpoging fairtrade koffie drinken. Er wordt op 5 november alleen Max Havelaar koffie geschonken die door Peeze wordt bijgedragen. Lokale partners zijn Albert Heijn, Boudewijns en Roemen Groep, Rabobank, Print-out, Talis, Wij staan voor de wijk, Be-More, Creatief en Authentiek, De Mul Zegger advocaten en vele, vele anderen.

0 comments

There are no comments yet...

Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment